Daniel Alling, utrikeskorrespondent med många uppdrag

av Magdalena Torsson
BROADCASTER1

Daniel Alling är för många av oss en känd radioröst. Vi har hört honom rapportera från presidentvalet i USA, vi har hört honom från London, och nu senast från Berlin. De med bra minne kan även komma ihåg hans år på radiosporten. Därutöver har han hunnit med en hel del annat. 

Snabba fakta om Daniel Alling:

Vem?Känd radioröst, framförallt arbetande för Ekot.
Var?Daniel Alling har bland annat varit stationerad i New York, London och nu i Berlin.
Familj?Daniel Alling har en stor familj med elva syskon.
Bor?Just nu i Berlin

Daniel Allings familj

Daniel Alling föddes i Marstrand, men växte upp  i Grimeton utanför Varberg. Intressant är att just Grimeton är känd för sin minnesmärkta gamla radiostation. Man kan alltså säga att Daniel Alling mer eller mindre föddes med radio i blodet. I Daniel Allings familj fanns elva syskon. Daniel Allings far är kyrkoherde och modern musikdirektör.

Alling, med Daniel i förnamn, började efter gymnasiet studera till SO-lärare i Uppsala. Efter en tid byter han dock bana och börjar läsa till journalist, för som han själv säger, han har alltid vetat att han ville bli journalist.

Daniel Alling har ingen fru. På Ratsit hittar vi uppgifter om att Daniel Alling inte är gift.

Huruvida Daniel Alling har en partner, framgår inte av den information vi fått fram. Däremot har hans karriär som journalist nu fört honom till Berlin, en stad som han redan sedan tidigare är välbekant med.

Daniel Alling på sportradion och sedan som “korre” 

År 2000 sökte Alling till radiosporten och fick jobb som journalist där. Parallellt med arbetet medverkade Daniel Alling även i radiokören och sjöng där som professionell sångare.

År 2007 fick han uppdraget som Sveriges Radios korrespondent i New York. Här bodde han i en liten lägenhet i direkt anslutning till Sveriges Radios studio. Mer eller mindre en förutsättning, då

en bostad i centrala New York kostar väldigt mycket pengar. 

Under sina år i USA fick han möjlighet att rapportera från det amerikanska presidentvalet, och han fick också träffa en lång rad amerikanska politiker och kändisar.

Från USA fick han förflyttning till Berlin där han var Ekots utsände mellan 2011 och 2015. 2019 fick han uppdraget att var Ekots utsända i London. Under 2020 fick han rapportera om Sean Connerys död. Huruvida Daniel Alling är en Bondfantast och kan alla Daniel Craigs Bond filmer i rätt ordning, framkommer inte.

Daniel Alling åter i Berlin

Nu är Daniel Alling åter radions utsände i Berlin. Här fortsätter han att rapportera om händelser av alla de slag. Som reporter har du uppdraget att rapportera från de stora tilldragelserna, såväl som att med korta reportage skildra vardagens egenheter i det land du rapporterar från.

Daniel Alling ses som en mästare på att skapa intressanta och personliga reportage. Som vi nämnde tidigare är Daniel Alling även en utmärkt sångare. Huruvida han sjunger All I Want med Daniel Skye och kan texten till den låten utantill förtäljer dock inte historien.

Daniel Alling delar bara förnamnet med Daniel Kindberg, känd från sajten Alla bolag. Däremot delar han kärleken till Tyskland och Berlin i synnerhet med väldigt många andra. 

Samtidigt är Daniel Alling tydlig med att det inte finns några paradis. Vart du än flyttar, så kommer du till slut att reta dig på egenheter i ditt nya hemland.  

Daniel Allings möten med kändisar

Under åren som reporter har Daniel Alling träffat många kända personligheter. Under tiden i New York pratade han med både Barack Obama och John McCain. Även åren i London innebar möten och samtal med kändisar. Om han träffat “All American”-skådisen Daniel Ezra med samma förnamn vet vi dock inte.

Vi vet heller inte om han träffat sin andre namne Daniel Radcliffe och sett alla filmer han gjort.

Men är det inte så det skall vara med en riktig Eko-korre? Ett visst hemlighetsmakeri gör väl bara utrikeskorrespondentens liv ännu mer glamoröst och spännande för oss oinvigda?

Oavsett vad, kan vi konstatera att Daniel Alling fått möjligheter i livet, som han nog bara drömde om, när han växte upp i närheten av den klassiska gamla radiostationen Grimeton. Här  lyssnande han tidigt på sin idol, reportern Mats Strandbergs klassiska tennisreferat, och drömde om att en dag själv få rapportera.

Bästa med Daniel Alling:

  • Vardagsreportagen
  • Åren i Berlin
  • Förmågan att fånga vardagen
  • Känslan av att han är så påläst

Du kanske också gillar