Roliga kortspel för två eller fler!

av Patrik Lagerlöv

Att spela kortspel är ett roligt och lätt sätt att ha kul hemma med kompisar eller familj. Det finns väldigt många olika typer av kortspel, som alla är roliga på sitt sätt. Från klassiska spel som Bridge, Vändåtta, Poker och Rummy, till mer moderna spel som UNO, Stress eller Plump. De flesta kortspel kan spelas med en helt vanlig kortlek, eller i vissa fall med special kort som har olika färger, symboler eller figurer (Canasta exempelvis).

En av de absolut främsta fördelarna med kortspel är att de är lätta att lära sig och sedan då lätta att spela. Man behöver oftast inte så mycket extra tillbehör som spelpjäser, särskilda tillbehör eller annan förberedelse, utan bara en kortlek och någonstans där man i lugn och ro kan sitta och spela. Kortspel kan också anpassas efter ålder, intresse och svårighetsgrad, så att alla kan vara med och ha kul. En del spel passar bättre för få deltagare medans andra kortspel passar för flera deltagare.

Några exempel på roliga kortspel att spela hemma är:

  • Gurka: I all sin enkelhet är Gurka ett kul kortspel där man turas om att lägga sina kort på högen och säga vad kortet heter. Om man skulle säga fel kort blir man bestraffad med att plocka upp hela högen.
  • Gin Rummy: Ett kortspel där man drar kort och lägga ihop korten till sina respektive grupper med samma färg eller nummer.
  • Svälta Räv: I detta klassiska kortspel främst för barn, och då de allra minsta, där man ska vinna samtliga kort i kortleken genom att hela tiden lägga högre kort än sin motspelare.
  • Fusk: Här ska man som namnet antyder försöka bli av med sina kort genom att lägga dem på högen och även då ljuga om vilka de är. Om någon misstänker att man fuskar kan man bli avslöjad!
  • Stress: Man spelar mot klockan och ska försöka att bli av med sina kort så fort som möjligt, genom att matcha dem med de kort som ligger på bordet. Passar perfekt för två spelare.
  • Vändåtta: Detta kortspel som påminner en hel del om UNO, där det går ut på att man ska bli av med sina kort, genom att lägga dem på högen och följa rätt färg och nummer.
  • Plump: Dra rätt antal stick och undvik att få för många poäng. Man måste också gissa hur många stick man kommer att ta innan spelet börjar, den som gissar rätt blir belönad.
  • Tecken: Ett kortspel för fyra där man spelar i två lag och försöker kommunicera med sin partner genom att göra olika hemliga tecken när man vill visa sin lagspelare att man har fyrtal.

Kortspel är ett utmärkt val av sällskapsspel för hela familjen, stora som små. Det fina är att det finns kortspel som passar i alla sammanhang, oavsett ålder och hur många man är. Det är också viktigt att ibland göra sociala saker som att exempelvis spela kort med familj och vänner för att inte tappa den sociala biten. Det finns mycket statistik som visar att vi människor mår mycket bättre om vi umgås med vänner och bekanta.

Du kanske också gillar