Annika Lantz – en av Sveriges mest kända radioprofiler och komiker

av Magdalena Torsson
radio1

Annika Lantz är komikern och radioprofilen som vi hört i radio och sett på TV sedan början av 1990-talet. Idag är hon programledare för radioprogrammen Lantzkampen och Kära Annika. 2015 drabbades hon av livmoderhalscancer, men är idag frisk. Det finns också flera andra personer med samma namn, bland annat två professorer.

Snabbfakta om Annika Lantz

Fullständigt namnAnnika Maria Lantz
Ålder54 år (född 9 mars 1968)
Längd158 cm
Känd somKomiker, radiopratare, författare, konstnär

Annika Lantz har jobbat på Sveriges Radio sedan 1993

Annika Maria Lantz föddes den 9 mars 1968 i Hägersten i Stockholm. Hon är en svensk komiker, författare, konstnär och radio- och tv-programledare. Enligt Wikipedia läste hon film på Stockholms universitet. Sedan 1993 jobbar hon på Sveriges Radio, där hon började på P5 Radio Stockholm. 

På Sveriges Radios P3 har hon medverkat och lett flera program:

  • Kvällspasset
  • Morgonpasset
  • Lantz i P3

Lantz i P3 flyttade senare till P1 och P4. Sedan 2013 är Annika Lantz programledare för programmet Lantzkampen som sänds i Sveriges Radio P1. Lantzkampen är ett frågesportprogram om veckans nyheter. I P1 har hon sedan 2018 även programmet Kära Annika. Det är ett program med 7 minuter långa avsnitt som sänds fyra gånger i veckan. I varje program läses brevväxling mellan Annika och en gäst upp. Gästerna är kända personligheter som Dilan Apak, Linda Skugge och Jonatan Unge.

På TV har Annika Lantz medverkat i en mängd humorprogram

Annika Lantz har även medverkat i humorprogram i TV:

  • Parlamentet
  • Högsta Domstolen
  • Snacka om nyheter
  • Alla mot alla

När Annika Lantz slutade i Parlamentet skrev hon en krönika i tidskriften Bang där hon riktade hård kritik mot övriga medverkande. Hon kritiserade den hårda attityden och uttryckte sorg över att det tog henne så lång tid att förstå att hon var ett “kvinnoalibi till sexistiska skämt”.

Småroller i filmer och TV-serier

I film och TV-serier har vi sett henne i små roller i:

  • Byhåla (Ronny och Ragge)
  • Sune och hans värld
  • Rederiet

Annika Lantz och hennes familj och privatliv

Annika Lantz är sedan många år tillbaka gift med Tomas Granryd. De har tillsammans barnen Alice, 20 år, och Teodor, 16 år. Sin familj håller Annika Lantz privat. Det finns få eller inga bilder på Annikas barn i hennes sociala medier, eller i annan media. Maken Tomas Granryd syns ibland.

Annika Lantz har ett öppet konto på instagram @lantz68 – med drygt 22 000 följare. Hon är personlig men inte privat på sitt konto och lägger vanligen upp flera inlägg i veckan. Hennes radioprogram Lantzkampen har också ett instagramkonto – @lantzkampenp1 – med nära 4 000 följare.

Annika Lantz blev sjuk i livmoderhalscancer

I februari 2015 blev Annika Lantz sjuk. Hon drabbades av cancer i livmodern och behandlades med strålning och cellgifter. I boken Vad ska en flicka göra – konsten att vara riktigt rädd från 2016 berättar hon om sjukdomstiden.

Boken har beskrivits som “djupt humoristisk och allvarlig”. Enligt Annika Lantz själv handlar den om livet och vardagen i största allmänhet och livet när det ställs på sin spets. Den innehåller också existentiella funderingar, som “Vem är jag? Och hur länge?”.

Väder-Annika i Rally heter inte Lantz i efternamn

Annika Lantz har inte varit med i radioprogrammet Rally. Rally sändes i Sveriges Radio P3 på fredagkvällar mellan åren 1996 och 2002. Figuren väder-Annika som var ett återkommande inslag i humorprogrammet spelades av Anna Mannheimer.

Andra med namnen Annika och Lantz som inte är samma person

Vid Stockholms Universitet finns en psykolog och professor son heter Annika Lantz Friedrich, men som alltså inte är samma person som radioprofilen och komikern Annika Lantz. Psykologen Annika Lantz har gett ut läroboken Intervjumetodik 2013.

På LinkedIn finns en Annika Lantz som är regionchef på Eterni Sweden, ett bemannings- och rekryteringsföretag. Hon har tidigare bland annat jobbat på Adecco. Inte heller hon är radiopersonen Annika Lantz.

Vid Göteborgs Universitet finns en professor vid namn Annika Lantz-Andersson. Hennes specialområde är pedagogik, med inriktning på hur “digitalisering förändrar villkoren för lärande, skola och utbildning”. Hon är inte heller samma Annika Lantz som komikern.
Jack Lantz, som bland annat varit programledare för Klassisk morgon i Sveriges Radio P2, är inte släkt med Annika Lantz. Däremot har han medverkat i Lantzkampen några gånger.

Du kanske också gillar