En kort historia om spöken och spa på Vadstena klosterhotell

av Magdalena Torsson
hotel

Idag är Vadstena framför allt känt för sitt klosterhotell och spa. De flesta vet nog också att det finns en oproportionerligt stor medeltida kyrka mitt i staden. Men historien har djupa rötter i den lilla orten och under ytan finns mycket mer än vad du kanske tror.

Snabbfaka om Vadstena klosterhotell

Grundat1964 av Birgittastiftelsen
PlatsVadstena kloster och slott
Antal rum81
Antal hus7

Vadstena klosterhotell är en fin plats att öppna paket på

Det är svårt att inte bli åtminstone lite imponerad av Vadstena klosterhotell. Det räcker att ta en lunch i munkklostret eller en drink i 1700-talsvåningen för att känna historiens vingslag rakt i ansiktet. Att ha en vinkällare från år 1384 är ändå ganska häftigt.

Anläggningen, som är inrymd på både klosterområdet och slottsområdet, består av ett flertal hus:

  • Munkklostret (som är huvudbyggnad)
  • Nunneklostret
  • Klostergården
  • Stora slottsvillan
  • Lilla slottsvillan
  • Slottsflygeln
  • Slottsstugan

Vadstena klosterhotell med spa och restaurang är helt enkelt ganska stort. De erbjuder en mängd olika spapaket och det är populärt att både äta julbord och fira jul på hotellet. Men det finns många mörka hörn i de gamla rummen och om man skrapar på ytan kommer historien fram.

Innan Vadstena blev klosterhotell eller spa var det en kungsgård

Vadstena blev en festlig plats redan när den mäktiga Bjälboätten lät bygga en maffig kungsgård där på 1200-talet. Det var viktigt att visa sin status och rikedom genom olika skrytbyggen – inte helt olikt dagens skruvade skyskrapor eller abstrakta rondellskulpturer. Hundra år senare testamenterade kung Magnus Eriksson och drottning Blanka av Namur kungsgården till heliga Birgittas projekt att bygga ett klosterkomplex.

Vem var heliga Birgitta? Ingen kvinna som man bråkade med hur som helst. Hon tillhörde den absoluta eliten i det medeltida samhället. När hon var barn hade hon en syn att jungfru Maria satte en krona på hennes huvud. Man kan säga att det sammanfattar hennes liv ganska bra, hon kände sig kallad att vara Kristi språkrör. Det var inget fel på hennes självsäkerhet.

Heliga Birgitta var from, målmedveten och smart. Redan under sin livstid blev hon känd som nedtecknare av sina religiösa uppenbarelser och som samhällsdebattör med svidande kritik mot samtidens depraverade livsstil, enligt henne själv.

Den första boende på Vadstena klosterhotell

Den heliga Birgitta dog långt före klostret i Vadstena stod klart men det byggdes enligt hennes föreskrifter. Det är lätt att föreställa sig att ingen vågade gå emot hennes vilja. Hon var berest och levde sina sista år i Rom, där hon också dog. Hon skulle däremot begravas i Vadstena, vilket innebar att hennes kropp fick fraktas genom hela Europa och över Östersjön.

Det mesta av hennes kropp ligger begravt i Vadstena klosterkyrka men ett fragment av hennes höftben finns i Uppsala domkyrka. Nu kanske du tänker: “Ursäkta, vad? Plockade de en del av hennes skelett och stoppade det i en annan kyrka?”. Jo, det var precis vad man gjorde med kvarlevorna efter helgon på medeltiden.

Det är inte så konstigt att en del påstår att hon går igen i klosterkyrkan. Om det är sant blir hon nog rent ut sagt frapperad över dagens mode och självupptagenhet. Hon kanske undrar när den där apokalypsen kommer, eftersom den skulle ha varit nära förestående under hennes egen tid. Ingen kan riktigt veta.

Spöken till frukost på Vadstena klosterhotell

Klosterhotellets byggnader är bland de äldsta i Sverige. Det har använts som gästhem sedan urminnes tider och otaliga människor har passerat genom rummen. Ett av spökena som sägs gå igen är en pratglad, gammal dam. Hon kommer tydligen gärna och sätter sig på sängkanten för att samtala. Ibland är hon ledsen, ibland är hon lycklig. Ingen tycks veta vem hon är.

Även Slottsvillan sägs vara hemsökt av någonting. Det här verkar vara en mindre munter person, som håller fast dörrar och surar utmed väggarna. Den gör i alla fall inget väsen av sig så det är ingenting du behöver fundera över medan du äter frukost.

Du kanske också gillar