De 7 mest populära kryptovalutorna just nu

av Erica Norén

Nästan alla vet att bitcoin är en populär kryptovaluta. Men det finns faktiskt många fler populära kryptovalutor än just bitcoin, och i denna artikel ger vi dig information om både bitcoin om dem. 

De 7 mest populära kryptovalutorna

 1. Bitcoin
 2. Ethereum
 3. Tether
 4. Binance Coin
 5. Dogecoin
 6. Cardano
 7. Polygon

Nedan berättar vi om de kryptovalutor vi precis nämnt i större detalj.

1. Bitcoin (BTC)

 • Skapades 2009.
 • 1 bitcoin är idag värd cirka 300 000 kr.

Bitcoin skapades av personen bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto, som för övrigt ingen vet vem det är. Som många andra kryptovalutor är även denna baserad på blockkedjeteknik, vilket innebär att tusentals datorer löser kryptografiska problem för att transaktionerna ska bli så säkra som möjligt. 

Bitcoin är världens i särklass mest populära kryptovaluta och kan köpas i princip överallt, bland annat hos plattformen quantum system

2. Ethereum (ETH)

 • Skapades 2015
 • 1 ethereum är idag värd cirka 20 000 kr.

Ethereum är både en kryptovaluta och en blockchain-plattform för smarta kontrakt. Valutan skapades 2015 av en rysk-kanadensisk programmerare vid namn Vitalik Buterin. Han fick även hjälp av utvecklarna Anthony Di lorio, Mihai Alisie och Charles Hoskinson.

År 2016 kom det stora genombrottet, eller det vill säga värdeökningen för ethereum. Från april 2016 till april 2023 ökade valutan från cirka 120 kr per mynt till omkring 20 000 kr per mynt. Det är en ökning på nästan 20 000 %.

3. Tether (USDT)

 • Skapades 2014
 • 1 tether är idag värd cirka 10 kr.

Olikt en hel del andra kryptovalutor som ethereum och bitcoin är Tether ett så kallat stablecoin. Det innebär att denna valuta följer en stabil valuta, exempelvis den amerikanska dollarn eller euron. En sak många uppskattar med tether är det är få snabba värdeökningar och värdeminskningar. Man vet alltså i regel var man har kursen. 

Tack vare den icke-svängiga kursen har det också varit enkelt att hitta investerare för tether, vilket också märkts.

4. Binance Coin (BNB)

 • Skapades 2017
 • 1 binance coin är idag värd cirka 3 300 kr.

Binance är en kryptoplattform som också ligger bakom denna kryptovaluta, alltså binance coin. Binance coin lanserades 2017 och är tätt knuten mot Binance egen plattform. Valutan har i sin tur växt rejält de senaste åren, sannolikt tack vare att det gått så bra för skaparen av denna kryptovaluta.

Värt att veta är även att binance coin kan bytas mot andra digitala mynt såsom ethereum och bitcoin på i princip vilken kryptoplattform som helst.

5. Dogecoin (DOGE)

 • Skapades 2013
 • 1 dogecoin är idag värd cirka 1 kr

Dogecoin grundades mer eller mindre som ett skämt år 2013. Själva myntet är baserat på en internet-meme med en japansk hundras vid namn shiba inu. En unik sak med denna kryptovaluta är att det inte finns någon gräns för hur många dogecoin som ges ut, vilket i sin tur sannolikt håller nere priset på myntet som idag ligger på cirka en krona. 

6. Cardano (ADA)

 • Skapades 2015
 • 1 cardano coin är idag värd cirka 4 kr

Cardano skapades 2015 och var mycket nyskapande för sin tid. När myntet kom till världen var det många som var imponerade av den korta transaktionstiden och den låga energikonsumtionen vid överföringar av myntet mellan ägare. 

Denna valuta har satsat hårt på att vara miljövänlig, och det är den också tack vare att en massa datorer slipper lösa kryptografiska problem för att transaktionerna ska vara säkra. Cardano fungerar även som en plattform för smarta kontrakt, och det är många som tror att Cardano har framtiden för sig.

7. Polygon (ADA)

 • Skapades 2017
 • 1 polygon är idag värd cirka 10 kr

Polygon, som tidigare hette ”Matic Network” är en ganska populär kryptovaluta som också är en kryptoplattform som satsar hårt på att skapa säkra appar. Så kallade dApps. Priset för en polygon har ökat lavinartat sen introduktionen och det ska bli spännande att följa kursen över tid. 

 

 

 

Du kanske också gillar