Ingvar Hirdwall – en nestor i svensk teaterhistoria

av Magdalena Torsson
Ingvar Hirdwall – en nestor i svensk teaterhistoria

Skådespelaren Ingvar Hirdwall hör till en av de mest välkända och älskade personligheterna inom svensk teater. Genom sina otaliga roller och insatser i filmer och tv program har han gjort ett djupt intryck på den svenska publiken under många decennier.

Vem?Ingvar Hirdwall är en svensk skådespelare.
Var?Som teaterskådespelare har Ingvar Hirdwall främst varit knuten till Stockholms stadsteater. Han har även gjort många ikoniska roller på film.
Ålder?Ingvar Hirdwall är född 1934. 
Mest känd för?Ingvar Hirdwalls mest kända replik är troligen “Ska’ru ha en stänkare?” från balkongscenerna i filmerna om poliskommissarie Martin Beck. Hirdwall spelade rollen som Grannen.

Ingvar Hirdwalls alla filmer

Att lista alla filmer som skådespelaren Ingvar Hirdwall medverkat i, gör nog bara sajter som Wikipedia. Men ett urval av best of-Hirdwall ska självklart bjudas på. Den som vill ta del av utmärkta insatser för svensk filmhistoria kan till exempel titta på följande:

 • Kvarteret Korpen
 • Mannen på taket
 • Barnens ö
 • Ondskans år
 • Miraklet i Valby
 • Kejsarn av Portugallien
 • Onkel Vanja
 • Pensionat Oskar
 • Juloratoriet
 • Filmserien om Martin Beck

Ingvar Hirdwalls alla utmärkelser

Självklart har en så framgångsrik skådespelare som Ingvar Hirdwall förärats en hel del priser och utmärkelser genom åren. Till exempel dessa statusstatyetter:

 • Guldbaggen
 • SvD:s Thaliapris
 • Gösta Ekman-stipendiet
 • Expressens teaterpris
 • Svenska Akademiens teaterpris
 • Litteris et Artibus
 • Teaterförbundets guldmedalj

Ingvar Hirdwall är gubben Pettson

Priser och stora scener i all ära – men det bästa sättet att uppnå äkta stjärnstatus är nog att gestalta en älskad barnbokskaraktär i SVT:s årliga julkalender. Lyckas man göra avtryck hos några generationer barn kan en skådespelare ofta räkna med fortsatt kändisskap och en karriär som räcker ända in till sin framtida död. 

Även Ingvar Hirdwall har uppnått detta. I julkalendern Tomtemaskinen från 1993 spelade Hirdwall nämligen rollen som Pettson i den älskade duon Pettson & Findus. Findus spelades i julkalendern av Ika Nord, en annan sann ikon för den generation barn som växte upp under 80-talet. Vilken 80-talist minns inte “Ika i rutan” med en blandning av förtjusning och förskräckelse? 

Tillsammans bildade Hirdwall och Nord ett riktigt dreamteam. De tjugofyra avsnitten om Pettson och Findus alla julbestyr ses om än i dag. Och som kuriosa kring Tomtemaskinen kan nämnas att musiken skrevs av den svenske kompositören Sven-David Sandström. Den som vet vilken sorts modern konstmusik Sandström annars skriver, kastar sig säkert över soundtracket till Tomtemaskinen med stort intresse.

Ingvar Hirdwall – grannen på balkongen

En annan karakteristisk roll Hirdwall levererat rakt in i svenska hjärtan, är den med stödkrage prydde grannen på balkongen i filmerna om Martin Beck. Beck-serien är en riktig godispåse för den som vill njuta av seriösa skådespelare som tar sig an lite mer lättsam filmkonst. Bland annat kan man se norrmannen Kristofer Hivju (ännu mer känd från Game of Thrones) i rollen som Steinar.

Om Hivju och Ingvar Hirdwall tagit sig någon stänkare tillsammans förtäljer inte historien, men säkert har de setts på en och annan filmpremiär. Skådespelare brukar gilla att umgås även utanför arbetet. 

Vem är gift med Ingvar Hirdwall?

Även om Ingvar Hirdwall främst är känd i sin profession som skådespelare, har hans privatliv också rönt visst intresse genom åren. Inte nödvändigtvis för att det har varit ovanligt rörigt, utan kanske för att människor ofta intresserar sig för personen bakom älskade dramatiska roller. 

Ingvar Hirdwall har varit gift med sin fru, Marika Lindström, sedan 1975. Lindström är själv född 1946, och det råder alltså en relativt blygsam åldersskillnad på tolv år mellan makarna. De har ett gemensamt barn, Agnes Hirdwall. 

Ingvar har även en son, Jacob Hirdwall, tillsammans med skådespelerskan Margita Ahlin – som dessutom har sonen (skådespelaren) Anton Glanzelius tillsammans med musikkritikern Ingmar Glanzelius.

Vad gör Ingvar Hirdwalls fru och barn?

Marika Lindström är själv skådespelare. Uppvuxen i Jokkmokk och värmländska Kil. Den som följde TV-serien “Varuhuset” på åttiotalet känner igen henne som varuhusets VD Karin Forss. 

Agnes Hirdwall har följt i sina föräldrars fotspår och ägnar sig åt scenkonst. Hon är utbildad skådespelare och driver bland annat klubben Fat Cat Comedy i Stockholm. Till skillnad från pappa Ingvar Hirdwall finns hon på Instagram, där man kan få inblick i en komikers vardag.

Jacob Hirdwall har även han valt scenen, även om han inte så ofta står på den själv. Jacob Hirdwall arbetar som regissör, dramaturg, dramatiker och författare. 

Du kanske också gillar