Hur långa längdskidor ska man ha?

av Magdalena Torsson
SKI

Som nybörjare kan det vara svårt att veta vilken utrustning man behöver skaffa. Bäst kanske är att hyra för att prova på. Utbudet av längdskidutrustning att hyra är dock inte lika stort som för slalomutrustning. 

Men kanske känner du någon du kan låna av för att se om det alls är något för dig. Hellre lite för korta eller för långa skidor första gången än att köpa en utrustning som sen bara kommer att stå. Eller kommer att kräva jobbiga samtal från massa prutande spekulanter på din Blocketannons.

Men för dig som testat, eller är helt säker på att du vill köpa egen utrustning, ska vi nu ta tag i frågan: Hur långa längdskidor ska man ha? Generellt ska man som vuxen välja en skida som är 20 centimeter kortare än man själv.

Hur långa längdskidor ska man ha till barn?

Om man inte letar skidor till sig själv, utan till sitt barn kan man välja en något längre skida, 5–20 centimeter kortare än barnet.

Hur långa stavar ska man ha till längdskidor?

Vill du vara lite nördigt exakt så rekommenderas att multiplicera din kroppslängd i centimeter med 0,83 för att få en stavlängd som passar för klassisk stil av längdåkning. Vill du istället åka skate så multiplicerar du din längd med 0,89. Men vi antar ju att du är nybörjare här, och då vill du gissningsvis åka klassisk stil och kanske inte vara så supernoga. Då kan du sikta på stavar som når ungefär till dina axlar.

Du kanske också gillar