Hur många kalorier bränner man per dag?

av Magdalena Torsson
sweat

På löpsedlar, sociala medier och till och med i smartklockor pratas det om kalorier. Men vad är en kalori och hur många kalorier bör man bränna per dag?

Enkelt förklarat kan man säga att kalorier är ett sätt att mäta energi. Olika matvaror innehåller olika mängd energi och din kropp behöver och förbränner olika mängd energi. Ofta när man pratar om kalorier är det i samband med viktnedgång, viktökning eller träning.

Hur många kalorier man bränner per dag beror på vikt, längd, ålder, kön och aktivitetsnivå. I snitt brukar man säga att kvinnor behöver äta cirka 2000 kalorier och män 2500, men det varierar även från person till person. 

Hur många kalorier bränner man per dag med eller utan träning?

Om man av olika anledningar vill hålla koll på sitt kaloriintag och förbränning har man förmodligen några frågor:

  • Hur många kalorier per dag bränner man?
  • Hur många kalorier bränner man per dag utan träning?
  • Hur många kalorier bränner man per dag med träning?

Hur många kalorier du bränner beror som sagt på hur du ser ut och hur du rör dig, men kroppen bränner även kalorier när du inte rör dig alls. Din basalförbränning (BMR på engelska) är de kalorier som kroppen förbränner per dag endast genom att andas, hålla organen igång och liknande. På många hemsidor finns både formler och enkla kalkyler som räknar ut ditt BMR åt dig. 

Träning bränner kalorier, men oftast mycket färre än man tror. Kroppen är energismart och förbränner inte bara kalorier precis under träningstillfället, utan förbränningen är hög upp till en timme efter att du har slutat träna.

Du kanske också gillar