Hur mycket pasta beräknar man per person?

av Magdalena Torsson
pasta2

Generellt då man tittar på en förpackning torr pasta så nämns 70-80 gram i torrvikt som en normal portion. Om man däremot kollar vad som gäller på restaurang så beräknas istället 110 gram okokt pasta per portion. Vad som anses vara en lagom portion kan därmed variera kraftigt och beror i slutändan på vem som ska äta. En 11-åring äter i regel mindre än en fullvuxen man till exempel.

När det kommer till butiksköpt färsk pasta räknar man med 150 gram per person. Dagsfärsk pasta beräknas till 225 gram per portion. Men som tidigare nämnts finns det inte någon fastställd portion som passar alla, utan det är väldigt individuellt.

Hur mycket pasta per person dl?

Att en generell portion beräknas i gram säger för många inte mycket. Om man inte har en köksvåg och kan mäta vikten kan det vara enklare att mäta volymen. Då pasta har olika former och storlek kommer volymen dock att variera beroende på sort. Därför är det också väldigt svårt här att ange en exakt mängd.

Om vi tittar på penne pasta så väger 1 dl ungefär 40 gram. Därmed skulle en portion kunna beräknas till ca 2-2,5 dl torr pasta. Ska man mäta upp en portion med spaghetti kan man fördelaktigt använda hålet i pastasleven, vilket ofta är beräknat att rymma en portion. 

Mängden pasta i en pastasallad

Det är inte bara frågan om vem som ska äta pastan som bestämmer mängden utan också frågan om vad man ska äta till. Ska man ha något matigt till, kyckling eller dylikt, kanske man behöver mindre pasta. Om måltiden består till majoriteten av pasta behöver man givetvis en större mängd.

Då man lagar en pastasallad så brukar standardmåttet på mängd pasta per färdig portion sallad ligga på ca 50 gram. Alltså skulle ett paket med 500 gram kunna räcka till en pastasallad för 10 personer.

Du kanske också gillar