Linnea och Basilika har den godaste sydostasiatiska maten

av Magdalena Torsson
sandwich2

Linnea och Basilika är en restaurangkedja som grundades 2014 och som idag har ett flertal restauranger i södra Sverige. Maten hämtar inspiration från Sydostasien, och det serveras både à la carte och en lunchbuffé som är mycket populär. I planerna finns att inom de närmsta åren öppna ytterligare fyra restauranger per år. Under år 2021 var omsättningen 38 miljoner kronor. Man blir onekligen lite nyfiken på vad som ligger bakom detta framgångskoncept.

Vietnamesiska Anette lade grunden till kedjan

Den första restaurangen i kedjan startades av Nghi Anette Ngo och hennes man Martin Pham. Restaurangnamnet har tillkommit genom inspiration från dotterns namn. Hon heter nämligen Linnéa. Anette själv föddes 1983 i Vietnam och influenser från detta land kan skönjas i en del av rätterna som serveras. Nuförtiden bor hon tillsammans med maken i Helsingborg.

Vinnande koncept

Ett grundläggande koncept för Linnea och Basilika är att man vill servera schysst mat till bra priser. Servicen ska alltid upplevas som god, och man ska gärna välja att äta i restaurangernas lokaler, som har en inbjudande och mysig inredning och atmosfär. Där finns till exempel alltid mycket gröna växter, vackra tyger och material som känns levande.

Om man hellre tar take away, så ska beställning kunna göras smidigt och maten ska enkelt kunna hämtas upp på restaurangen. Var förresten inte orolig om du råkar vända namnet till Basilika och Linnea när du ska ladda ned deras egen app. Den rätta appen kommer upp ändå.

Mat värd en omväg

Linnea och Basilika har en slogan som är “Mat värd en omväg”. Att det stämmer bekräftas av att restaurangerna ständigt får bra betyg både på Tripadvisor och Facebook. I omdömena nämns till exempel att det serveras riktigt god asiatisk mat, att restaurangerna är mysiga med sydostasiatisk känsla och att man får mycket mat för en rimlig peng.

Från à la carte menyn kan man välja både förrätter, varmrätter och dessert. Vad sägs om att börja med krispiga pankopanerade jätteräkor med hemlagad sweet chili dip, och sen fortsätta med en röd curry med kycklingfilé i kokosmjölk, smaksatt med klassiska asiatiska kryddor som chili, koriander och galangal?

Det finns mycket mer på menyn, och den som har svårt att bestämma sig kan välja mellan ett par varianter av Tre Rätters Tallrik. Restaurangerna har fullständiga rättigheter, och om man gillar öl så passar det extra bra med thailändska ölet Singha till middagen. Till efterrätt avslutar man gärna med kokosglass.

Lunchbuffé varje dag

Varje dag serveras det också en riklig lunchbuffé. Till Linnea och Basilika i Eslöv, som ligger i det nyligen etablerade butiksområdet Flygstaden, kommer det till exempel väldigt många för att äta lunch, alla vardagar i veckan. Man samlas kring allt det goda som står uppdukat.

Det är alltifrån hantverkare i arbetskläder till affärsmän i kostym som väljer att ta sin lunch där. Valet är självklart, inte bara på grund av god mat till ett överkomligt pris, utan också för att restaurangen ligger så lättillgängligt för de som har bil. Man kan parkera direkt utanför dörren.

Variation på buffébordet

På buffébordet finns alltid minst 10 varmrätter från den ordinarie menyn. Rätterna varieras varje dag, så man tröttnar aldrig på att komma dit. Naturligtvis ingår även bröd och smör, salladsbuffé, läsk eller vatten, samt kaffe eller thé och en liten kaka i priset. Dessutom kan man äta så många räkchips man bara vill. Deras milda räksmak kontrasterar perfekt till de lite hetare rätterna.

Även på helgerna dukas det upp lunchbuffé. Det är till exempel mycket populärt i samband med besök på shoppingcentret Center Syd att äta lunch på Linnea och Basilika i Lödde. Det blir en välkommen paus för trötta fötter och tillförsel av ny energi mellan de olika butiksbesöken. 

Samarbete med A&M Sushi Bar

Sedan våren 2021 samarbetar Linnea och Basilika med A&M Sushi Bar. Det är en restaurang inom restaurangen, innebärande att sushi-baren finns inne på vissa av Linnea och Basilikas ordinarie restauranger. De har en egen meny, från vilken man kan beställa både à la carte och lunch att äta på plats eller ta med sig. Målet är att alla restauranger inom kort ska kompletteras med denna sushi-bar.

Succén fortsätter

Tack vare ständigt positiva omdömen på Tripadvisor, så har Linnea och Basilika fått sig tilldelat både Certificate of Excellence och Travelers Choice. Detta är bara ett par av de utmärkelser de fått. För den som själv besökt Linnea och Basilika och ätit där, är det inte förvånande. För den som ännu inte gjort det är det bara att planera in en liten omväg. Maten är värd det.

Du kanske också gillar