Mille Markovic – Familjefar och gangesterkung

av Magdalena Torsson
gang

Mille Markovic levde och verkade nästan hela sitt liv i Stockholms undre värld. Han förknippades med stippklubbar, utpressningar och narkotikahandel, men han var samtidigt en älskad pappa och make. Nu har hans fru kommit ut med en bok där hon beskriver dubbelheten hos Mille Markovic.

Kort om mordet på Mille Markovic:

Var sköts Mille Markovic?Han blev skjuten med fyra skott i sin bil i Bromma, Stockholm
Vem är Lotta Moss?Lotta var Mille Markovics näst sista fru. Hon har skrivit en bok om sin före detta man och deras äktenskap.
När hittades Mille Markovic död?Han hittades den 23 januari 2014
Vem är Mille Markovics son?Mille Markovic hade åtta barn när han mördades och dessa har idag skyddad identitet

Vem sköt Mille Mikovic?

Den 23 januari 2014 hittas en man skjuten i sin bil i Bromma i Stockholm. Fyra kulor hade träffat honom rakt i huvudet för att garantera en säker död. När polisen började utredningen visade det sig vara svårt att få fram vem som mördat honom. Den avlidne mannen visade sig nämligen vara Mille Markovic, en av Stockholms mest kända gangsters med fiender överallt i den undre världen. 

Konflikterna handlade till stora delar om pengar, men också om ägandeskapet till klubben Privé. Konflikten om klubben hade pågått länge när mordet skedde och den innehöll flera tyngre namn från Stockholms undre värld. Mille Markovic hade även blivit anklagad för utpressning vid flera tillfällen och det var därför många som gärna skulle se honom död. 

Misstänkta för mordet

När han sköts hade han på sig en skottsäker väst under kläderna, vilket visar att han mycket väl visste hur hotad han var. Genom utpressning, svarta pengar och narkotikahandel hade han skapat sig fiender överallt, men frågan var vem som mördade Mille Markovic.

Totalt tre personer häktades för mordet, men alla tre släpptes senare:

  • 26-åringen –  Tidigare dömd för grov misshandel, människorov, narkotikabrott och olovlig körning. 
  • 27-åringen – Tidigare dömd för grovt narkotikabrott, trafikförseelse, brott mot knivlagen, rattfylleri och narkotikabrott.
  • 54-åringen – Långt brottsregister och pappa till den pojke som Mille Markovic enligt ryktet beordrat att döda inne på klubben Privé.

Gangsterlivet och klubb Privé

Mille Markovic kom till Sverige som ung från det forna Jugoslavien. I sin ungdom ville Mille Markovic bli sportstjärna och han inledde en karriär som boxare. Han visade sig ha fallenhet för det och 1977 blev han svensk mästare. Efter det började han satsa på en betydligt mer lukrativ, om än inte alltid laglig, verksamhet med strippklubbar och svartklubbar i Stockholm. 

Klubben Café Privé lockade gäster från alla olika skikt i Stockholm och affärerna gick lysande. Hans klubb fylldes av personer från Stockholms övre sociala skikt som festade och roade sig med de många lättklädda damerna som arbetade där. Det var vid den tiden som Mille Markovic kom på idén att installera kameror i de olika rummen för att filma alla som besökte klubben och det de sysslade med. 

Tanken var att Mille Markovic skulle använda de olika filmerna för utpressning av sina gäster. Det är oklart om han hann med att utpressa någon då kamerorna upptäcktes och Mille Markovic blev fälld. Helt klart är dock att han trots avslöjandet hann skaffa sig många fiender runt om i staden.

En nyanserad bild av Mille Markovic

I juli 2020 kom boken “Gift med maffian : min nakna sanning” som är skriven av Mille Markovics näst sista fru Lotta Moss. Hennes berättelse är skriven för att nyansera bilden av hennes före detta man utan att förneka eller försvara de brott han gjorde sig skyldig till. Hon menar att det alltid finns flera sidor av en och samma person och att dessa också bör visas upp. 

Mille Markovic var gift flera gånger och med sin sista fru hade han tre barn. Totalt var han pappa till åtta barn. En son till Mille Markovic som kallar sig Sasha ska enligt ryktet ha börjat följa i pappas fotspår, men ändrat sig och han lever nu med skyddad identitet. 

Mer läsning om Mille Markovic

I boken berättar Lotta Moss även vem hon själv tror låg bakom mordet på sin före detta man. Hon menar, om än i lite förtäckta ordalag, att det var hans vän och knarkkumpan Michael Badelt som beställde mordet. Men ingen är fälld och mordgåtan kring Mille Markovic är fortfarande olöst. 

En bra sammanställning över mer information om Mille Markovic finns på Wiki. Bland referenserna på sidan finns såväl tidningsartiklar som böcker som handlar om mordet på gangsterkungen.

Du kanske också gillar