Fixa ditt eget Pokémon-kalas – Guide

av Patrik Lagerlöv

Pokémon är populärt i alla åldrar, om inte annat tack vare spelet Pokémon Go. Om Pikachu och resten av gänget tillhör favoriterna för födelsedagsbarnet kan ett kalas med Pokémon som tema vara perfekt. Temat passar inte bara barn, har du någon vuxen som varit med i jakten i Pokémon Go kan det här temat passa alldeles utmärkt. Läs vidare för att se hur du fixar ditt eget Pokémon-kalas.

Inbjudningskort

Det första du behöver göra är att bjuda in gästerna till kalaset. Du kan antingen köpa färdiga inbjudningskort eller göra dina egna. Om du vill göra egna är ett tips att skriva ut Pokémon-bollar från nätet på lite tjockare papper. Skriv sedan inbjudan med tid och plats. Glöm inte att skriva om det är någon särskild klädsel som gäller. Eftersom det är ett tema kan det vara roligt om gästerna har kläder i färgerna som Pokémonkaraktärerna. Du kan antingen göra det valbart eller bestämma att det ska vara i någon särskild färg.

Dekorationer som följer temat

Inget Pokemon kalas utan dekorationer. Vill du göra det enkelt för dig så köper du färdiga kalaspaket som innehåller allt från ballonger och andra dekorationer till tallrikar, servetter och muggar i Pokémontema.

Om du hellre gör dekorationerna själv är ett tips att du tar en spritpenna och målar på gula ballonger så att de ser ut som Pikachu. Har du skrivare hemma kan du även skriva ut karaktärerna och göra vimplar av dem som du fäster på ett snöre och hänger upp.

Duka till kalaset

Var du ska dukar beror givetvis på hur du bor. Har du trädgård och vädret tillåter kan du duka utomhus. Oavsett om det är inomhus eller utomhus är det bästa om det är dukat så att alla sitter samlade. Särskilt om det är barn. När det gäller Pokémon ska det vara färgglatt, och gärna med muggar och tallrikar med favoritfigurerna. Duka helst med praktiska muggar och tallrikar som inte går sönder, gärna i papp. De är oömma och tål när barnen blir lite stojiga.

Mat och/eller tårta

Det du också måste bestämma dig för är om du bara ska ha en tårta eller om du vill bjuda på lite mat med. Förslag på lämplig mat för barn är något som de kan äta på språng, de lär inte ha ro i kroppen att sitta still vid ett dukat bord.

Bra barnkalasmat är bland annat:

 • Grilla korv eller hamburgare
 • Pizzabitar
 • Spett med köttbullar och korvbitar
 • Varma mackor
 • Våfflor
 • Plockmat av olika slag

Det är enkla lösningar som de flesta barn tycker om.

När det gäller tårtan kan finns det idag möjlighet att beställa tårtor i alla möjliga former och mönster. Det är praktiskt om du inte hinner baka själv, då beställer du bara i temats tecken.

Har du däremot tid kan du göra en tårta där du dekorerar översta lagret som en Pokémon-boll med röda och svarta bär samt vit grädde. Fyllningen kan även den vara bär, choklad eller liknande. Här kanske födelsedagsbarnet har önskemål. Du kan givetvis göra översta lagret i marsipan istället, som en Pokémon-figur.

Många barn gillar inte vanliga tårtor och då går det lika bra att göra tårta med vaniljglass. Smula bara sönder någon choklad med kex i botten som Kit-Kat eller Kexchoklad och varva med vaniljglass och bär. Avsluta precis som med tårtan genom att göra topplagret som en Pokémon-boll.

Glöm inte fikabröd, alla äter inte tårta men bullar och kakor brukar alltid gå ner. Servera med saft, vatten och läsk till.

Lekar

Till sist, inget kalas utan lekar. Det bästa är om du har flera lekar som aktiviteter under hela kalaset. Barn blir lätt rastlösa och då är det bra att de har något att göra när det kanske blir lite väntetid.

Förslag på lekar är bland annat:

 • Pilkastning
 • Fiskedamm
 • Viskleken
 • Charader
 • Tipspromenad
 • Dragkamp
 • Stafett med att balansera ägg på sked

Det finns hur mycket som helst att välja på men allt beror på hur stort utrymme du har och vilken åldersgrupp barnen är i.

Vårt bästa tips på lek är att göra en Pokémon-skattjakt som påminner om spelet Pokémon Go. Gör en skattkarta från Pikachu, Ash eller någon annan av figurerna där barnen måste hitta ett visst antal Pokémons. Varje Pokémon har en ledtråd som hjälper barnen att hitta nästa figur. Vid sista figuren ligger skatten i form av godispåsar till alla barn. Den här leken blir en perfekt avslutning på hela kalaset så planera in den sist, men vänta inte för länge så barnen blir för trötta.