Hur många nollor har en miljon?

av Erica Norén
Privatekonomi

1 000 000. En miljon skrivet i siffror. Det går även att skriva 1000000, men det blir betydligt svårare att läsa. Om du ännu inte börjat separera dina tusental när du skriver, det vill säga att skriva 1 000 istället för 1000, så gör det nu. Det kommer inte bara göra det lättare att läsa dina texter, det kommer också synliggöra hur många nollor det finns i en miljon. 

 

Hur många nollor har en miljon? Sex nollor! Vill du skriva 10 miljoner i siffror ska du alltså skriva så här: 10 000 000. Ser du, mycket lättare att läsa än 10000000. Det går knappt att se om det verkligen blev rätt skrivet. Ett felslag på 10 000 000 skulle däremot upptäckas med en gång. Ett litet språkligt underverk, mellanslag. 

 

Enkla frågor som: hur många miljoner är en biljon?

 

För att inte tala om att skriva 100 miljarder i siffror: 100 000 000 000. Helt omöjligt att skriva på något annat sätt. Och här kommer svaret på fler spörsmål relaterade till siffror:

 

  • Hur många miljoner är en biljon? En miljon miljoner!
  • Hur många nollor har en biljon? Tolv nollor!
  • Hur många nollor har tio miljoner? Sju nollor!
  • Hur skrivs hundratusen i siffror? 100 000!
  • Hur många siffror har en miljon? En etta och sex nollor, det vill säga sju siffror totalt.

 

Svåra frågor som: hur mycket är en miljard? 

 

Vissa matematiska frågor kan tyckas enkla, men är i själva verket mycket komplicerade. En sådan fråga är till exempel “Hur mycket är en miljard?”. Mängd är nämligen något helt absolut – men upplevelsen av mängd är däremot i allra högsta grad relativ. Är en miljard kronor mycket? I så fall, hur mycket? Kanske beror det på vem som frågar. Jeff Bezos har sannolikt ett perspektiv på svaret. Med största sannolikhet har du själv ett annat.

 

En annan fråga som skulle kunna ställa till besvär beroende på hur man tolkar den, är frågan vi utgick från:  “Hur många nollor har en miljon?” Det finns nämligen en hel del nollor där ute, som faktiskt är så rika att de har en miljon på kontot. Även i högt värderade valutor. Men det är svårt att definiera vad som är en nolla, i det fallet. Återigen är skalan mycket relativ, och relativa frågor är nog de som är allra svårast att svara på. 

Du kanske också gillar