Hur många Alvedon kan man ta?

av Fredrik Hassel

Det snabba svaret på frågan “hur många Alvedon kan man ta?” är: fyra gånger om dagen. Fördelat över dygnet innebär det att du kan ta Alvedon eller annat läkemedel med paracetamol var sjätte timme. Det går också att ta Alvedon så ofta som fjärde timme, så länge du inte tar fler än fyra doser på ett dygn. Vuxna kan ta 1 eller 2 tabletter samtidigt per tillfälle, med styrkan 500 mg. För barn beror mängden medicin på kroppsvikten, och dosen brukar stå på förpackningen.

 

Alvedon innehåller den verksamma substansen paracetamol. Andra mediciner som innehåller precis samma sak är t.ex. panodil och pamol. Anledningen till att du inte ska ta för mycket Alvedon är att medicinen kan ge allvarliga skador på levern, vilket kan leda till att man behöver en ny lever, eller att man dör.

 

Hur många Alvedon man kan ta innan man dör är omöjligt att säga, eftersom många saker påverkar den risken. Människor som har vissa sjukdomar, som är uttorkade, eller som dricker alkohol kan få leverskador eller dö även om de tar lite Alvedon. 

 

Om du tar lite för mycket Alvedon kommer du inte att må bättre. Istället kommer din kropp ta skada om det fortsätter under några dagar eller en vecka. Den som fått i sig för mycket Alvedon måste få behandling på sjukhus för att inte få svåra skador på levern eller dö. 

 

Hur många Alvedon kan man ta som gravid?

 

Enligt fass.se och bipacksedeln till de flesta märken av Alvedon och paracetamol kan den som är gravid ta lika många Alvedon som den som inte är gravid. Men det är viktigt att ta så låg dos som möjligt, hellre en tablett än två om det är möjligt, och så kort tid och få tillfällen som möjligt.

 

På senare år har dock forskare hittat tecken på att Alvedon kanske ändå kan skada det ofödda barnet, framför allt i början av graviditeten. Användning av Alvedon under graviditet kan t.ex. leda till skador på könsorgan eller tidig pubertet, ADHD och liknande, eller försenad språkutveckling. Mer forskning behövs, men det bör nämnas att det finns forskare som föreslår att gravida inte alls ska ta Alvedon.

Du kanske också gillar