Roliga aktiviteter under hösten för att se till att man håller sig aktiv

av Erica Norén

Även om det är många av oss som fortfarande drömmer oss tillbaka till semestertider på varma sandstränder så går det inte att komma ifrån att hösten är här med ett järngrepp kring Sverige. Men samtidigt så är det oerhört viktigt att man lär sig hantera hösten för att undvika vinterdepression och hålla energinivåerna så höga som det bara går. 

Att röra på sig och hålla sig aktiv är ett utav de allra bästa sätten som man kan se till att man mår så bra som bara är möjligt medans temperaturen sjunker och dagarna blir kortare. Motion och att hålla kroppen i rörelse blir som ett eget vaccin mot att man deppar ihop och tappar energi. Samtidigt så är det viktigt att man varvar ner och laddar sina batterier genom att vila. Oavsett om du helst gör detta framför en bra film eller genom att testa lyckan på nätcasino med bankid så måste man se till att man rör på sig regelbundet. 

Men det är inte jättemotiverande att ge sig ut i löpspåret när temperaturen har fallit och underlaget är förrädiskt. Därför har vi samlat några tips på hur man kan hålla sig själv aktiv och ge kroppen den motion som behövs på ett sätt som är välanpassat för hösten. 

Börja simma 

Att simma är fantastisk träning både för konditionen och musklerna. Oavsett var du bor i landet så är chansen relativt stor för att det finns en eller flera kommunala simhallar i ditt närområde och dessa har också ofta ett väldigt förmånligt pris. Att simma är väldigt skonsamt på musklerna samtidigt som det ger en riktigt bra träning. Simning kan passa för alla åldrar och dessutom så får man ofta också använda sig av exempelvis bastu och bubbelpooler som finns på simhallar vilket kan ses som en mycket trevlig bonus.Testa på padel 

Även om padelhysterin som rådde under pandemin sakta men säkert har börjat avta så är det fortfarande många som tycker om att spela padel och nu i höst och vinter kommer det vara perfekt att testa på sporten för första gången. Under pandemin och tidigare år så har det varit mer eller mindre omöjligt att hitta en tid i så gott som alla Sveriges städer oberoende på städernas storlek. Men nu när intresset har börjat kylas av en aning så är det mycket lättare att hitta tider till bättre priser. Padel kan se svårt ut men är väldigt lätt att lära sig, oavsett om du har någon erfarenhet med racketsporter sedan tidigare eller inte. 

Padel är samtidigt en väldigt social sport och kan vara ett förträffligt sätt att träffa sina vänner samtidigt som man rör på sig. Man är gömd från regn och rusk inne i hallarna och det är oftast så roligt att man glömmer att man faktiskt motionerar. Om du har ett kompisgäng som du tror hade velat testa på detta så är det bara att föreslå, annars är det lätt att hitta personer att spela med genom att vända sig till exempelvis Facebook eller via padelhallens sociala medier. 

Paddla kajak

Även om höstrusk oftast innebär att man vill hålla sig så långt bort från vatten som det bara är möjligt så är hösten faktiskt en perfekt möjlighet att testa på att paddla kajak för första gången. Det är ett härligt sätt att komma ut i naturen och få se den från ett helt nytt perspektiv, samtidigt som man får njuta av lövens förändrade färger längs vattenbrynet. 

Att paddla kajak är enkelt och så länge du bor nära ett större vattendrag så finns det nästintill garanterat möjlighet att paddla kajak någonstans i närheten. Om du känner dig nervös så kan det vara väl spenderade pengar att hyra en guide som kan hjälpa dig med teknik och bidra till att du känner dig tryggare i kajaken. Att paddla kajak under hösten kan vara bättre för nybörjare då man inte löper någon risk att drabbas av solsting, samtidigt som man orkar paddla längre och mer effektivt till följd av den lägre temperaturen. 

Ge dig ut i skog och mark

även om det inte är jättehärligt att springa på hösten och vintern så kan det vara fantastiskt trevligt att ge sig ut i skogen, antingen för kortare promenader eller för vandring i dagsetapper. Detta är ett fantastiskt sätt att njuta av den härliga natur som vi har i Sverige. 

Oavsett om du letar efter svamp eller bara går i naturen så kommer detta göra underverk för ditt mående. Att få röra på sig samtidigt som man får njuta av den friska luften är någonting som ditt kropp och sinne garanterat kommer att uppskatta någonting enormt och om du inte ofta är ute och rör dig i skogen så kommer du garanterat bli överraskad av dess skönhet. 

Du kanske också gillar