Hur ofta är du utanför din bekvämlighetszon?

av Patrik Lagerlöv

Vi människor utsätts ständigt för nya aktiviteter och upplevelser.En del av dessa tar vi till oss och andra avvisar vi. Vi har också en naturlig drivkraft att söka efter nyhet och variation i våra liv. Detta ”utforskande beteende” anses vara ett av de sätt på vilka vi människor anpassar oss till förändringar och håller oss mentalt skarpa.

Men vad är egentligen ”utforskande beteende” och varför gör vi det?

Utforskande beteende kan definieras som en åtgärd eller ett initiativ som vidtas för att samla in ny information eller nya erfarenheter. Det drivs ofta av nyfikenhet och en önskan om nyhet. Varför utforskar vi? Det finns många möjliga förklaringar, men en teori är att utforskande hjälper oss att lära oss om vår miljö och världen omkring oss. Genom att pröva nya saker och söka efter genom nya erfarenheter får vi en bättre förståelse för världen och vår plats i den.

Utforskning kan också hjälpa oss att hålla oss mentalt skarpa och anpassningsbara. När världen omkring oss förändras måste vi kunna förändras med den. Genom att utforska nya idéer och erfarenheter håller vi vårt sinne flexibelt och öppet för nya möjligheter.

Det finns många olika sätt att utforska. Vissa människor gillar att prova nya saker som nätcasinon utan registrering, medan andra föredrar att hålla sig till det de känner till. Vissa människor gillar att ta risker, medan andra föredrar att spela säkert. Oavsett din personliga stil för utforskning finns det oändliga möjligheter för dig att lära dig och växa.

Vad säger ditt utforskande beteende om dig?

Om du är den typ av person som alltid är på jakt efter nya upplevelser och tycker om att prova nya saker, säger ditt utforskande beteende sannolikt mycket om dig. Du är förmodligen någon som är nyfiken, öppen och äventyrlig. Du är förmodligen också någon som är villig att ta risker och inte är rädd för förändringar. Alla dessa egenskaper gör dig till en utmärkt utforskare. Så oavsett om du utforskar en ny stad eller ett nytt förhållande, vet att din vilja att prova nya saker är det som gör dig till en fantastisk person. Fortsätt med ditt utforskande och du kommer ständigt att uppleva nya saker och få nya insikter. 

Vågar du dig inte utanför din bekvämlighetszon? 

Du som inte har ett stort behov av att utforska nya saker utan mer önskar hålla dig till det du känner till och är bekväm med, det är helt okej. Det är inget fel med att vara nöjd med det man har och att inte vilja ändra på det man har.

Men om du upptäcker att du alltid vill stanna i din bekvämlighetszon och aldrig sträcker dig ut eller provar nya saker, kan det vara dags att ompröva varför det är så. Bekvämlighetszoner är viktiga och nödvändiga, men de bör inte vara så begränsade att de hindrar dig från att leva ditt liv fullt ut.

Tecken på att du kanske är alltför nöjd med din komfortzon:

Du är rädd för förändringar

Förändringar kan vara skrämmande, men de kan också vara spännande. Om du är en person som alltid skyr förändringar kan det bero på att du rädd för det okända. Men ibland är förändring nödvändig och kan leda till stora saker.

Du gillar inte nya saker

Om du är den typ av person som aldrig provar något nytt kan det bero på att du är nöjd med det du har. Det är inget fel med att vara nöjd med det du har, men om du aldrig provar nya saker kommer du aldrig att veta vad som finns där ute.

Du är inte villig att ta risker

Att ta risker kan vara skrämmande, men de kan också leda till stora belöningar. Om du är en person som alltid tar det säkra före det osäkra kan du gå miste om stora möjligheter. Ibland är det värt att ta en risk för att uppnå något stort.

Du är bekväm med status quo

Om du är nöjd med hur saker och ting är, är det bra. Men om du är så nöjd att du inte är villig att prova något annat kan du gå miste om nya erfarenheter och möjligheter.

Du tycker inte om att lämna din komfortzon

Det är normalt att känna sig obekväm när du provar något nytt, men om du känner dig så obekväm att du inte vill göra det är det ett problem. Att kliva ut ur sin komfortzon är nödvändigt för att växa och utvecklas.

Om du upptäcker att du uppvisar något av dessa tecken kan det vara dags att omvärdera varför du är så nöjd i din komfortzon. Förändring kan vara skrämmande men det kan också leda till stora saker. Var inte rädd för att lämna din komfortzon och prova något nytt. Du kanske blir överraskad över vad du hittar.

Du kanske också gillar