Hur mycket är en dollar i svenska kronor?

av Magdalena Torsson
SWEDISH

Valutor, växlingskurser och dollarvärde kan uppfattas som rörigt och komplext. Det är delvis sant, men för att svara på frågan ”Hur mycket är en dollar i svenska kronor?” behöver du inte vara särskilt insatt. Du behöver egentligen bara veta att det varierar från dag till dag och att svaret finns att hitta på internet. 

Om du googlar ”Hur mycket är en dollar i svenska kronor idag?” ser du direkt den aktuella dollarkursen. När den här texten skrivs, den 7 september 2022, är en dollar värd 10,77 svenska kronor. Då är det alltså amerikanska dollar som menas. Men hur mycket är en australiensisk dollar i svenska kronor? Även den informationen finns inom räckhåll! En snabb googling visar att en AUD är värd 7,25 svenska kronor. 

Historiskt värde

Eftersom kursen skiftar varje dag kan det vara intressant med lite historik. Genomsnittsvärdet följer här:  

  • Hur mycket är en dollar i svenska kronor 2015? I genomsnitt var en amerikansk dollar värd 8,41 svenska kronor. 
  • Hur mycket är en dollar i svenska kronor 2017? I genomsnitt var en amerikansk dollar värd 8,68 svenska kronor. 
  • Hur mycket är en dollar i svenska kronor 2019? I genomsnitt var en amerikansk dollar värd 9,36 svenska kronor. 

Dollarn var som dyrast den 8 juni 2001 och kostade då 10,99 svenska kronor. Som minst har dollarn kostat 5,84 svenska kronor, och det inträffade den 23 april 2008. Om du ska handla amerikanska aktier eller åka till USA kan det vara en god idé att slänga ett öga på dollarkursen innan.

Du kanske också gillar